| Autor |
Wiadomo艣膰 |
|
mariuszadam
|
Temat postu: KIRA KULEJE Wys艂any: Sob, 06 Mar 2010 23:27 |
|
| Nowy |
 |
|
|
|
|
Od trzech tygodni mam k艂opot z naszym szczeniakiem tj. kuleje na przednie lapki . Hodowca powiedzial mi ze to z powodu naglego przyrostu masy i ze wystarczy podawa膰 wapno i sie nie martwic. Faktycznie po podaniu wapna pare dni przestala kulec i podawalem wapno zapobiegawczo po tabletce dziennie i teraz znowu kuleje na lewa lapke ma ja troche wygieta na zewnatrz tak jak wczesniej. Zwiekszylem dawke na 2 tabletki dziennie ale juz trzy dni bez zmian. To ja nie boli bo smiga jak szalona chociaz jej nie pozwalam. Prosze o pomoc jak jej mozna pomoc bo czytalem ze z wapnem lepiej byc ostroznym...
|
|
 |
|
 |
|
o1ciak
|
Temat postu: Wys艂any: Nie, 07 Mar 2010 0:14 |
|
| Forumowicz |
 |
|
|
Rejestracja: Pon, 07 Wrz 2009 17:11 Posty: 602 Zdj臋cia: 8 Miejscowo艣膰: Boles艂awiec-Sundern
|
My艣l臋 stary 偶e dobrze by by艂o jakby艣 poszed艂 z tym do weta. Wapno nie zaszkodzi, ale tez mo偶e nie pom贸c. Ile ma艂a ma tygodni? I czym j膮 karmisz? Dobrze by艂oby dawa膰 ma艂ej pe艂nowarto艣ciowy pokarm, w kt贸rym jest wszystko do prawid艂owego rozwoju psiaka.
Mo偶e nasz znawca Ci co艣 poradzi. Nasz Wkur zna si臋 na wszystkim
Pozdrawiam
_________________ sharpei-mistertwister.flog.pl
Pozdrawiamy Ola z Twisterkiem 
|
|
 |
|
 |
|
mariuszadam
|
Temat postu: Wys艂any: Nie, 07 Mar 2010 0:48 |
|
| Nowy |
 |
|
|
|
|
Weterynarz widzial Ja w czwartek a wtedy nie kustykala , to ze kuleje nie jest powodem zadnego skoku czy czegos w tym stylu poprostu sie nuzki w pewnym momecie zaczynaja gi膮膰. Mala ma 11tygodni i daje jej te sama karme co hodowca ktory mi ja polecil nazywa sie VITAKE PUPPY&JUNIOR
_________________ to nasza droga pociecha www.palimpalem.com/7/sharpeiamericano
|
|
 |
|
 |
|
indygo
|
Temat postu: Wys艂any: Nie, 07 Mar 2010 11:49 |
|
| Aktywny |
 |
 |
|
|
Rejestracja: Czw, 19 Lut 2009 12:15 Posty: 263 Zdj臋cia: 19 Miejscowo艣膰: Lublin
|
moja Oksa te偶 w pewnym momencie kula艂a, a jak poszli艣my do weta to jej cudownie przesz艂o  nasza wet dok艂adnie zbada艂a 艂ap臋, stawy i zaleci艂a miesi膮c brania caniviton forte plus. po miesi膮cu przesz艂o i ju偶 wi臋cej nie kula艂a. ale wet musi to widzie膰 i kontrolowa膰, 偶eby ma艂ej 艂apki si臋nie sko艣lawi艂y.
_________________ Kasia&Oksana
www.sharpeioksana.bloog.pl
|
|
 |
|
 |
|
eliza72
|
Temat postu: Wys艂any: Nie, 07 Mar 2010 18:20 |
|
| Forumowicz |
 |
 |
|
|
Rejestracja: 艢ro, 30 Mar 2005 17:26 Posty: 973 Zdj臋cia: 359 Miejscowo艣膰: Katowice
|
Cytuj: Zwiekszylem dawke na 2 tabletki dziennie ale juz trzy dni bez zmian. To ja nie boli bo smiga jak szalona chociaz jej nie pozwalam. Prosze o pomoc jak jej mozna pomoc bo czytalem ze z wapnem lepiej byc ostroznym... Powr贸t do g贸ry Zobacz profil autora Prywatna galeria Wy艣lij prywatn膮 wiadomo艣膰 Wy艣lij email Numer GG
Zostaw to wapno w 艣wi臋tym spokoju i zacznij podawa膰 CAFORTAN (do kupienia tylko w sklepach internetowych i w Niemczech).
3 tabletki na ka偶de 5kg masy cia艂a.
Na pewno wyprostuje 艂apk臋.
Z kulawizn膮 id藕 do weta, a jak u niego przestanie kule膰, to popro艣 go o METACAN (przeciwzapalny, niesterydowy lek przeciwb贸lowy) lub co艣 o podobnym dzia艂aniu...
W jaki mie艣cie mieszkasz?
Ile wa偶y KIRA?
No przecie偶 hodowcy mieli Ci pom贸c... wapno nie jest dobre na wszystko, a ju偶 na pewno nie na skrzywienie 艂apki i kulawizn臋 
_________________ Eliza&Robercik i wszystkie nasze futrzaki:)
www.hodowla_astalavista.republika.pl
|
|
 |
|
 |
|
mariuszadam
|
Temat postu: Wys艂any: Nie, 07 Mar 2010 23:24 |
|
| Nowy |
 |
|
|
|
|
Dziekuje za konkretna podpowiedz. Wiec ze mn膮 jest tak ,偶e mieszkam w hiszpani miasteczko Frenegal de la sierra. Jutro wybieram sie do weterynarza ale z tego co zauwazylem oprucz szczepienia nie ma zbyt wielkiego pojecia o rasie shar pei dlatego do tej pory robie to co mowi hodowca od ktorego mam pieska. Wla艣nie rozmawialem z wlascicielami i uspokajaja mnie ze to przez brak s艂o艅ca w ktorym pieski lubia sie wygrzewac i pomaga przyswajac wapno i ze nie dawac nic innego i ze jezeli do pi膮tku sie nie poprawi przyjad膮 do mnie zbada膰 sprawe osobi艣cie. Ma艂a wa偶y 9,5kg.
|
|
 |
|
 |
|
terka
|
Temat postu: Wys艂any: Nie, 07 Mar 2010 23:42 |
|
| Shar-Pei Maniak |
 |
 |
|
|
Rejestracja: Pi膮, 18 Mar 2005 2:36 Posty: 1339 Zdj臋cia: 27 Miejscowo艣膰: Zdzieszowice
|
mariuszadam napisa艂(a): uspokajaja mnie ze to przez brak s艂o艅ca w ktorym pieski lubia sie wygrzewac i pomaga przyswajac wapno i ze nie dawac nic innego
A co z pieskami, kt贸re urodzi艂y si臋 p贸偶n膮, d偶偶yst膮 jesienia lub bardzo mro偶n膮 zim膮...?
Aby podawa膰 dodatkowo wapno, trzeba oznaczy膰 jego poziom, stosunek wapna do fosforu. Tak jak pisze Eliza, wapno wcale nie jest dobre na wszystko, nie mo偶na go podawa膰 bezkrytycznie, w tym wypadku mo偶e jeszcze bardziej zaszkodzi膰  W zale偶no艣ci, ile jest wapna w karmie, czy jest to karma przeznaczona dla ras 艣rednich, dla szczeniak贸w... Ka偶da kulawizna ma jak膮艣 przyczyn臋 i jej nale偶y szuka膰!!
Kiedy艣, dawno na forum, by艂o o tym pisane...Poszukaj! Musisz si臋 przebi膰 przez wieeele post贸w, ale znajdziesz
A jeszcze jedno, Shar Pei to pies, ma takie same nogi jak ka偶dy inny pies, naprawd臋, weterynarz zajmuj膮cy si臋 psami ma poj臋cie o ko艣ciach, stawach, problemach jelitowych itp, do tego nie potrzeba mie膰 specjalizacji z Shar Pei
Poczytaj TU
To tak na szybko, reszt臋 poszukaj ![krzywy :]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ Gdyby艣 mia艂 Bo偶e woln膮 chwil臋,
Powiedzmy nudz膮c si臋 w sobot臋,
To by艣my bardzo poprosili,
O co艣 na katar i G艁UPOT臉 !!!
Grzegorz Turnau "Apteka Marzenie"

|
|
 |
|
 |
|
eliza72
|
Temat postu: Wys艂any: Pon, 08 Mar 2010 0:46 |
|
| Forumowicz |
 |
 |
|
|
Rejestracja: 艢ro, 30 Mar 2005 17:26 Posty: 973 Zdj臋cia: 359 Miejscowo艣膰: Katowice
|
mariuszadam napisa艂(a): Wla艣nie rozmawialem z wlascicielami i uspokajaja mnie ze to przez brak s艂o艅ca w ktorym pieski lubia sie wygrzewac i pomaga przyswajac wapno i ze nie dawac nic innego
Wi臋kszej bzdury nie s艂ysza艂am...
Ciekawa jestem co Ci poradz膮 jak pojawi膮 si臋 w pi膮tek
A przypuszczam,偶e ani 艂apka do pi膮tku si臋 nie wyprostuje, ani ma艂a nie przestanie kule膰. Szkoda psiaka 
|
|
 |
|
 |
|
indygo
|
Temat postu: Wys艂any: Pon, 08 Mar 2010 6:58 |
|
| Aktywny |
 |
 |
|
|
Rejestracja: Czw, 19 Lut 2009 12:15 Posty: 263 Zdj臋cia: 19 Miejscowo艣膰: Lublin
|
no pojecha艂 hodowca po ca艂o艣ci - zdecydowanie powinien skupi膰 si臋 na jako艣ci, a nie ilo艣ci shar pei...
nie daj sobie wm贸wi膰 wszystkiego, co opowiada - shar pei to pies (jakby nie patrze膰)  i wi臋c nie mo偶na膰 wymy艣la takich cudactw.
_________________ Kasia&Oksana
www.sharpeioksana.bloog.pl
|
|
 |
|
 |
|
mariuszadam
|
Temat postu: Wys艂any: Pon, 08 Mar 2010 19:28 |
|
| Nowy |
 |
|
|
|
Wlasnie wr贸cilem od weterynarza mala ma lapke prawie ok,faktycznie za miast wapna dal mi tabletki ARTICAN PLUS jednak powiedzial ze to nie dla tego ze wapno jest zle tylko ,偶e nie przynosi zbyt szybkiego efektu. Mowi ze 艂apke widzi zle ale sie nie martwic bo piesek jest bardzo rozbrykany i ma ochote sie bawic i jest to cz臋sty problem 艣rednich ale ci臋偶kich ras. Do karmy ktor膮 daje malej nie mia艂 偶adnych zastrze偶en. Za 10dni idziemy do k膮troli mam nadzieje ze bedzie ok. Pozdrawiam wszystkich i dzieki za uwage 
|
|
 |
|
 |
|
terka
|
Temat postu: Wys艂any: Pon, 08 Mar 2010 22:47 |
|
| Shar-Pei Maniak |
 |
 |
|
|
Rejestracja: Pi膮, 18 Mar 2005 2:36 Posty: 1339 Zdj臋cia: 27 Miejscowo艣膰: Zdzieszowice
|
Eliza, co Ty na to?
Jako艣 mnie nie przekonuje to t艂umaczenie, wszystkie szczeniaki brykaj膮, skacz膮, bawi膮 si臋...Taka ich natura ![krzywy :]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Shar Pei nie s膮 "ci臋偶k膮" ras膮, chyba, 偶e je si臋 utuczy ![diabelek ]:->](./images/smilies/icon_diabelek.gif) Z ciekawo艣ci, ile ma艂a wa偶y?
A mo偶e poda艂by艣 linka na stron臋 gdzie co艣 jest napisane o karmie?
Czy do karmy dodajesz jakie艣 dodatki, witaminy, suplementy? Co ma艂a i ile je?
_________________ Gdyby艣 mia艂 Bo偶e woln膮 chwil臋,
Powiedzmy nudz膮c si臋 w sobot臋,
To by艣my bardzo poprosili,
O co艣 na katar i G艁UPOT臉 !!!
Grzegorz Turnau "Apteka Marzenie"

|
|
 |
|
 |
|
eliza72
|
Temat postu: Wys艂any: Wto, 09 Mar 2010 2:12 |
|
| Forumowicz |
 |
 |
|
|
|
Cytuj: Eliza, co Ty na to?
ACTICAN PLUS dali,偶eby ochroni膰 stawy. To za ma艂o...
Wed艂ug mnie ma艂a jest do艣膰 ci臋偶ka, albo z du偶膮 g艂ow膮, kt贸ra obci膮偶a prz贸d. St膮d 艂apka si臋 wykrzywia-zrobi艂a si臋 tzw. mi臋kka 艂apa.... Potrzeba co艣 dla wzmocnienia i wyprostowania.
Najlepszy jest CAFORTAN!
mariuszadam, wklej zdj臋cia ma艂ej i tej 艂apki.
|
|
 |
|
 |
|
wkur
|
Temat postu: Wys艂any: Wto, 09 Mar 2010 10:27 |
|
| Shar-Pei Maniak |
 |
 |
|
|
|
|
a moze niedzwiedzia 艂apa ?! moze by na marmury rzucic jaki dywan?! i winda zamiast schodami?!
Cafortan jest lepszy na stawy bo zawiera wapnia 4gr/kg oraz D3 10000 j.m./kg ??? czy Artican z zelatyna, kolagenem i glukozamin膮?
|
|
 |
|
 |
|
eliza72
|
Temat postu: Wys艂any: Wto, 09 Mar 2010 12:18 |
|
| Forumowicz |
 |
 |
|
|
|
Cytuj: czy Artican z zelatyna, kolagenem i glukozamin膮?
Ochroni stawy, ale 艂apki nie wyprostuje...
|
|
 |
|
 |
|
mariuszadam
|
Temat postu: Wys艂any: Wto, 09 Mar 2010 20:30 |
|
| Nowy |
 |
|
|
|
Wiec tak zaczne od karmy to stronka gdzie mozna zobaczyc www.vitake.pl daje puppy&junior .Nie wiem czy robie dobrze ale mala ma zawsze pelna miske karmy tak jak u hodowcy do karmy nie dokladam nic co jakis czas daje tylko z lyzke sera bialego calcio.Mala urodzila sie 13grudnia tak ze ma prawie 3miesi膮ce i wazy 9,5kg. Dywan贸w co prawda na "marmurach" nie mam ale mieszkam na drogim pietrze i nigdy jeszcze nie pozwolilem malej zejsc ani wejsc po schodach. Artican zawiera:kolagen,selenio, witaminaE i beta karoten Tyle co umialem przet艂umaczyc... Jeszcze dzis mala miala lapke ok. a w poludnie wygiela jej sie prawa ta co byla wpozadku.
|
|
 |
|
 |
|
wkur
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 7:28 |
|
| Shar-Pei Maniak |
 |
 |
|
|
|
|
karma dosyc 艂adnie opisana,a marmury to w przenosni sliska podloga, podobne waszym problemy wynikaja czesto ze sliskiej podlogi, schodow nadmiernie obciazajacych i kontuzjujacych stawy i 艣ci臋gna, schodzenie ze schodow, skakanie z fotela itp. 艣liska podloga
wczoraj lewa dzisiaj prawa, oszczedzala wczora skrzywion膮 lew膮 pzrzeciazajac tym samym praw膮 co dzis objawilo sie wykrzywieniem prawej..
a co ze zdjeciem?wszyscy sa ciekawi hiszpanskiego malucha, zapewne.
Ostatnio edytowany przez wkur 艢ro, 10 Mar 2010 13:04, edytowano w sumie 2 razy
|
|
 |
|
 |
|
A.K.
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 8:19 |
|
| Aktywny |
 |
 |
|
|
Rejestracja: Czw, 07 Cze 2007 16:57 Posty: 486 Zdj臋cia: 84 Miejscowo艣膰: Hof/Niemcy- Poznan
|
|
Ja takie problemy z kulejacymi lapami tez mialam u Gomeza, ale lapy byly proste. Po zrobieniu rentgena tez nic nie wyszlo, zadnych wad wzrostu itd.
Podawalam przez jakis czas CANIVITON HIGH DENSITY i zmienilam karme na mniej bialkowa. Gomez jadl jako szczeniak Pro plan (ponad 30% bialka) i przybieral co tydzien kilo na wadze, jak sie okazalo rosl i tyl za szybko, po zmianie karmy na mniej bialkowa problem z lapami znikl. Na karme Adult przestawilam Gomeza jak mial 8 miesiecy i jak do tej pory problem z lapami juz nie powrocil.
_________________ Pozdrawiamy
Alina i Gomez
|
|
 |
|
 |
|
wkur
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 9:26 |
|
| Shar-Pei Maniak |
 |
 |
|
|
|
|
troche ograniczyc jedzenie nie zaszkodzi, zabezpieczyc psa przed slizganiem rowniez, arctican oraz te cani cafort rowniez, mozna rowniez przy duzych krzywiznac usztwniac na dzien 艂apki, gazeta i bandaz elastyczny. mozna rowniez zrobic rtg i krew by wykluczyc jakies problemy zdrowtne.
|
|
 |
|
 |
|
mariuszadam
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 20:43 |
|
| Nowy |
 |
|
|
|
Dzieki wszystkim za rady, zamowilem dzis FORTAN CAFORTAN z zooplus .Ze Z wzuceniem fotek tutaj mam klopot zmiejszam obcinam ale pisze ze za dluze ,tutaj lest link na stronke ktora robi moja zona .Na biezaco bede tam dokladal fotki ..... http://www.palimpalem.com/7/sharpeiamericano z tym cafortanem to jak? jaki czas trzeba to dawac az wydobrzeje czy caly czas juz dawac?? No i co powiecie na temat tej karmy co uzywam?? Jest droga ale niby bogata we wszystko tez dlatego pytam czy z ta lapka to jak sie wykuruje to juz nie dawac cafortan czy jak??
|
|
 |
|
 |
|
eliza72
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 21:16 |
|
| Forumowicz |
 |
 |
|
|
|
CAFORTAN mo偶esz podawa膰 do uko艅czenia 1 roku 偶ycia....
Ju偶 za 3 tygodnie b臋d膮 efekty 
|
|
 |
|
 |
|
A.K.
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 22:22 |
|
| Aktywny |
 |
 |
|
|
Rejestracja: Czw, 07 Cze 2007 16:57 Posty: 486 Zdj臋cia: 84 Miejscowo艣膰: Hof/Niemcy- Poznan
|
Widze na Twojej stronce dzial "szczeniaczki" masz zamiar hodowac?
Musze sie troszke wtracic i dodac ze w moim pojeciu to jeszcze za wczesnie na takie plany. Kira to jeszcze maluszek, nie wiadomo jak sie rozwinie i czy w ogole bedzie sie nadawala do hodowli, do tgo bedzie musiala zaliczyc tez kilka wystaw. Chyba ze ma to byc rozmnazanie bez papierowe a maluchy bedziesz sprzedawal jak to niestety czesto w Hiszpani jest w sklepie zoologicznym 
Alina i Gomez
|
|
 |
|
 |
|
manga
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 22:45 |
|
| Aktywny |
 |
 |
|
|
Rejestracja: Pi膮, 21 Kwi 2006 19:29 Posty: 397 Zdj臋cia: 9 Miejscowo艣膰: Szczecin
|
mariuszadam napisa艂(a): CAFORTAN mo偶esz podawa膰 do uko艅czenia 1 roku 偶ycia....
Mi si臋 wydaje, 偶e nie ma ograniczenia wiekowego.
Poza tym warto zapozna膰 si臋 i z innymi preparatami firmy Fortan: http://www.fortan.pl/sklep/index.php
Stosuj臋 niekt贸re z nich, zale偶nie od potrzeby, dla ps贸w i kot贸w od kilku lat i bardzo sobie chwal臋. Cafortan i catfortan (dla kot贸w) non stop. Przy problemach z rzepk膮 kolanow膮 u cavalierka podawa艂am Fortan Cervicorn i nie ma od dw贸ch lat 偶adnych problem贸w - szczeg贸lnie polecam.
_________________ "Je艣li w niebie nie ma ps贸w, to chc臋 p贸j艣膰 tam, gdzie po 艣mierci id膮 one"
Pozdrawiamy - Jola z Mang膮 i reszt膮 zwierzy艅ca
|
|
 |
|
 |
|
mariuszadam
|
Temat postu: Wys艂any: 艢ro, 10 Mar 2010 23:49 |
|
| Nowy |
 |
|
|
|
Stronka zostala zalozona pare dni temu przez zone z mysla o pokazaniu wszystkim naszej slicznotki i w przyszlosci opisania doswiadczen zdobytych z nia. Prawde mowiac planuje dokupic jeszcze jednego szczeniaczka w przyszlosci ale nie spieszy mi sie najpierw chce poznac dobrze pieska ktorego mam i dac wszystko z siebie wychowujac go... W przyszlosci nie wiem jesli bedzie to mozliwe chcialbym dopuscic moja zeby miec szczeniaczki(jesli sie uda kilka pozostanie w rodzinie) O hodowli na duza skale taka zeby zarabiac nie mysle z tego wzgledu ze nie mam warunkow zeby trzymac wieksza ilosc psow. 
|
|
 |
|
 |
|
wkur
|
Temat postu: Wys艂any: Czw, 11 Mar 2010 7:13 |
|
| Shar-Pei Maniak |
 |
 |
|
|
|
|
no zdjecia slicznosci, ale gdzie ta krzywa 艂apka? toz o nia glownie chodzilo. i o marmury.
|
|
 |
|
 |
|
A.K.
|
Temat postu: Wys艂any: Czw, 11 Mar 2010 7:48 |
|
| Aktywny |
 |
 |
|
|
|
mariuszadam napisa艂(a): Stronka zostala zalozona pare dni temu przez zone z mysla o pokazaniu wszystkim naszej slicznotki i w przyszlosci opisania doswiadczen zdobytych z nia. Prawde mowiac planuje dokupic jeszcze jednego szczeniaczka w przyszlosci ale nie spieszy mi sie najpierw chce poznac dobrze pieska ktorego mam i dac wszystko z siebie wychowujac go... W przyszlosci nie wiem jesli bedzie to mozliwe chcialbym dopuscic moja zeby miec szczeniaczki(jesli sie uda kilka pozostanie w rodzinie) O hodowli na duza skale taka zeby zarabiac nie mysle z tego wzgledu ze nie mam warunkow zeby trzymac wieksza ilosc psow. 
W takim razie jak nie masz warunkow na wieksza ilosc psow, to dokup moze jeszcze jednego Shar pei do towarzystwa Kiry, ale nie rozmnazaj!!!
Tak jak pisalam czesto bywam w Hiszpani, znam metalnosc tych ludzi( moja tesciowa jest Hiszpanka) i serce mi sciska jak widze w sklepach zoologicznych szczeniaczki w akwariach(czesto chore i bez papierow) czekajace na nowych wlascicieli.
W dzisiejszych czasach juz nawet rasowce laduja w schroniskach, nie mowiac juz o przepelnionych perrerach w Hiszpani.
Wez prosze moja rade sobie do serca i zastanow sie dobrze zanim bedzisz chcial rozmnarzac!
Alina i Gomez
|
|
 |
|
 |
|